Platanen Massaria

Platanen Massaria

Wat is massaria?

Massaria (Splanchnonema platani) is een schimmelziekte die alleen bij platanen voorkomt. De schimmel is het meest actief in de zomerperiode. De ziekte verspreidt zich snel: in een kort tijdsbestek (één tot drie maanden) kan een tak dusdanig verzwakt raken dat deze uit de boom breekt.

Bomen met een verminderde conditie zijn het meest vatbaar voor massaria. De aantasting komt het vaakst voor op de onderste takken van een boom.

Hoe ziet de aantasting eruit?

Massaria is met name zichtbaar aan de bovenzijde van de takken. Daar begint dan de bast te verkleuren van roze tot zwart. De aantasting dringt door tot in het hout. In het hout is dan een verkleuring te zien in de vorm van een taartpunt.

Welke maatregelen?

Hoogteonderzoek: doordat de aantasting voornamelijk aan de bovenzijde van de takken zichtbaar is, is het herkennen van een aangetaste plataan vanaf de grond moeilijk. Bij het vermoeden van de aanwezigheid van massaria voeren we daarom eerst een hoogteonderzoek uit.

Aangetaste takken weghalen: aangetaste takken met een diameter van 4 cm of dikker verwijderen we. Ook de takken met een kleinere diameter die risico op schade geven (bijvoorbeeld omdat ze boven geparkeerde auto's hangen) halen we weg.

Boomtotaalzorg

Lange Uitweg 27
3998 WD Schalkwijk
(Utrecht)